Średni tygodniowy bilans makroskładników
% energii z białka | 15-20 |
% energii z tłuszczy | 35-40 |
% energii z węglowodanów | 40-45 |
Dostępne warianty kaloryczności: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000 kcal.
Cateringi dietetyczne coraz częściej poszerzają swoje oferty o dietę o niskim indeksie glikemicznym. Szerząca się popularność tego rodzaju odżywiania wynika z tego, że osoby zmagające się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej otrzymują zalecenia od lekarzy, aby nie tylko przyjmować zapisane leki, ale również stosować jadłospis, który nie będzie powodował dużych skoków glukozy we krwi i pomoże w redukcji ryzyka wystąpienia powikłań tych schorzeń, np. cukrzycy.
Średni tygodniowy bilans makroskładników
% energii z białka | 15-20 |
% energii z tłuszczy | 35-40 |
% energii z węglowodanów | 40-45 |