
Jak szybko schudnąć? — Krok 2: Nie bój się węglowodanów
Nie bój się węglowodanów! To hasło dzisiejszego wpisu, w którym wyjaśniamy ich wpływ na proces odchudzania — skąd wzięło się popularne stwierdzenie, że uniemożliwiają one spalanie tkanki tłuszczowej? Czy zawsze węglowodany opóźniają osiągnięcie efektów kuracji odchudzającej? Powinniśmy z nich zrezygnować? Na te i inne pytania odpowiemy za chwilę, na początek jednak krótka ciekawostka: czy wiedziałeś, że węglowodany można podzielić na te proste, złożone i włókniste?
Rola „dobrych” i „złych” węglowodanów w organizmie
Węglowodany „dobre” to te złożone i włókniste — pierwsze z nich są źródłem energii, witamin i składników mineralnych. Występują one w organizmie w niewielkiej ilości, jednak mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Wspomagają koncentrację, zmniejszają uczucie zmęczenia oraz pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Węglowodany włókniste to natomiast błonnik, który oprócz tego, że obniża stężenie glukozy we krwi, to daje uczucie sytości — właściwość idealna dla osób odchudzających się.
Węglowodany „złe” to z kolei cukry proste, które spowodowały niechęć do wartościowych składników odżywczych. Dodawane są one do napojów, słodyczy i przekąsek. Powodują m.in. wzrost wydzielanej insuliny, co przekłada się na spory spadek glukozy we krwi i wzrost apetytu. Właśnie dlatego nie sprzyjają one odchudzaniu. Na szczęście cukry proste są wyodrębniane na etykietach produktów.
Gdzie szukać „dobrych” węglowodanów?
Bogatym źródłem węglowodanów złożonych są m.in. produkty zbożowe z grubego przemiału — pieczywo razowe, makarony pełnoziarniste, otręby lub kasze. Te składniki odżywcze znajdują się też w nasionach roślin strączkowych, surowych warzywach i owocach. Z tymi ostatnimi trzeba jednak uważać, gdyż wbrew pozorom spożywanie zbyt dużej ilości owoców może spowodować odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Jest też lepszy, bezpieczniejszy sposób — dieta pudełkowa. Więcej na jej temat pisaliśmy w poprzednim kroku naszego cyklu odchudzania: „Jak szybko schudnąć? — Krok 1: Zbilansowana dieta”. Jest to catering dietetyczny opracowany przez specjalistów. W zależności od preferencji można dobrać odpowiedni wariant diety dla siebie, np. wegetariański, klasyczny lub ketogeniczny. No właśnie — a co z dietą ketogeniczną?
Opracowana przez ekspertów żywieniowych, zdrowa dieta ketogeniczna nie eliminuje wszystkich węglowodanów. Pozostawia te, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (a więc węglowodany złożone).
Krótkim słowem podsumowania. Jeśli planujemy szybko schudnąć, warto wiedzieć, co powinniśmy jeść. Nie opierajmy swojej opinii na poradach internetowych, mówiących o konieczności całkowitego wyeliminowania konkretnych składników odżywczych — każdy z nich jest nam potrzebny, a kluczowy jest ich odpowiedni dobór. W kwestii jedzenia to tyle! W następnym wpisie podpowiemy, co warto, a czego nie powinniśmy robić, będąc na diecie. Do zobaczenia!