
Zdrowe słodycze? Tak! To jest możliwe!
Każdy z nas pewnością miał w życiu taką sytuację, że zjadając batonika, kalkulował w głowie, jak długo zajmie mu spalanie przybyłych kalorii i mimo tego, że był to jego ulubiony przysmak, to borykał się z wyrzutami sumienia. Pewnie nie raz zdarzyło się też, że na rodzinnym przyjęciu zjedliśmy o jeden kawałek ciasta za dużo, myśląc sobie „Dlaczego to, co dobre jest niezdrowe?”. Pora więc obalić mit, że zdrowych słodyczy nie ma.
Domowa fabryka słodkości
Większość zdrowych słodyczy można samodzielnie przygotować w domu, bez potrzeby biegania po sklepach ekologicznych ani po marketowych alejkach „be fit”. Nie chodzi tutaj o desery, ale zwyczajne snacki, po które sięgamy przykładowo w trakcie oglądania filmu. Niewiele osób wie, że awokado to owoc, na bazie którego można przygotować smakowity, zdrowy mus czekoladowy. Do jego wykonania wystarczą tylko cztery składniki! Awokado, kakao, mleko oraz miód. Wszystkie produkty wystarczy zmiksować bądź rozgnieść, aby otrzymać aksamitną masę. Taką samą wersję dietetycznego kremu można przygotować, używając śliwek. Wiele różnych słodkości można zrobić samodzielnie w domu i delektować się nimi przez długi czas. Prawie każdą ulubioną przekąskę możemy zjeść w wersji fit. Fanom orzechowych smakołyków z karmelem z pewnością przypadną do gustu domowej roboty batony à la Snickers na bazie daktyli, płatków owsianych oraz orzechów. Dla zwolenników czekolady i wszystkiego, co z nią związane polecamy fantastyczne w smaku ciastka czekoladowe, których głównym składnikiem jest czerwona fasola. A co jeść latem? Nic nie zapewni lepszej ochłody niż domowe lody! Brzmi apetycznie, prawda?
Słodycze w diecie pudełkowej?
Desery jak najbardziej mogą być jednym z posiłków w cateringu dietetycznym. Podczas diety nie należy całkowicie zrezygnować z cukru. Nawet dietetycy zalecają jego ograniczenie, a nie rezygnacje. Cała filozofia fit deserów polega na zamianie szkodliwych dla sylwetki składników na zdrowe, pełnowartościowe i naturalnie niskokaloryczne produkty. Słodkiego smaku nadają im zdrowsze zamienniki. Najbardziej popularnymi są stewia – jedna łyżeczka stewii odpowiada jednej szklance cukru; ksylitol, którego daje się tyle samo co cukru. Można wykorzystać także erytrytol, którego indeks glikemiczny wynosi 0 oraz naturalny wyrób pszczeli – miód. Odpowiednio przygotowane posiłki w cateringach dietetycznych będą miały właściwe proporcje kaloryczne, a do tego posiadają wiele wartości odżywczych.
Pamiętajmy, że podczas diety nie można popadać w przesadę i całkowicie wystrzegać się wszystkiego, co słodkie, ponieważ sam cukier jest naturalnie obecny nawet w owocach oraz warzywach. Jeżeli chcemy ograniczyć kalorie, to zamiast gotowych produktów, stwórzmy własne – ale zdrowe – słodkie przekąski. Mogą być to batoniki, ciastka, a nawet desery, którymi możemy poczęstować gości! Smacznego!